Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Magiczne puzzle HP

Kategoria: Inne
Autor: Smierciojadek

Współpraca z Tactic Games
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Prefix użytkownikaProrok Niecodzienny

Wydanie stworzyli: Nieoryginalna, Klaudia Lind, Anastazja Schubert, Takoizu, CoSieDzieje, Syriusz32.
>> Czytaj Więcej

The House of Gaunt

Kategoria: Recenzje filmów
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Jak wyglądało życie Gauntów? Powstał film, który Wam to pokaże.
>> Czytaj Więcej

HPnet istnieje naprawdę

Kategoria: HPnet
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

W sierpniu HPnetowicze mieli okazję spotkać się w Krakowie. Jak było?
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Syriusz32

Wydanie stworzyli: Klaudia Lind, louise60, Zireael, Aneta02, Anastazja Schubert, Lilyatte, Syrius...
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Prefix użytkownikaProrok Niecodzienny

Wydanie stworzyli: Klaudia Lind, Hanix082, Sam Quest, louise60, PaulaSmith, CoSieDzieje, Syriusz32.
>> Czytaj Więcej

Historia pod skórą z...

Kategoria: Wywiady
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Każdy tatuaż niesie ze sobą jakąś historię. Jakie niosą te fanowskie, związane z młodym czarodzie...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

Niezaplanowana ...

Tytuł: Niezaplanowana randka
Gatunek: Humor
Autor: Prefix użytkownikaIsadoraDeWitch

Bal Bożonarodzeniowy z punktu widzenia profesora Snape'a.
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział 20

Tytuł: Rozdział 20
Seria: Dziki pyłek
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Nie wiem, czy ktoś to jeszcze czyta, ale nie poddając się i brnę dalej w tą historię, tak nie wie...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Szaman, drzwi i...

Tytuł: Szaman, drzwi i komnata
Seria: Dziki pyłek
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Villemo, Neville i Minerva dotarli do komnaty, w której czaił się Tengel Zły...ale czy zdążyli?
>> Czytaj Więcej

[NZ]Nieoczekiwana p...

Tytuł: Nieoczekiwana pomoc
Seria: Dziki pyłek
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Dalsze losy bohaterów podążających śladem Tengela Złego...
>> Czytaj Więcej

Dziękuję.

Tytuł: Dziękuję.
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaNquus

Lupin szczerze w biegu
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział siódmy

Tytuł: Rozdział siódmy
Seria: Magiczna chwila
Gatunek: Romans
Autor: Prefix użytkownikaPaulaSmith

Gdy zdarza się to, co wydarzyć się musi.
>> Czytaj Więcej

Giętka pamięć

Tytuł: Giętka pamięć
Gatunek: Drabble
Autor: Prefix użytkownikaAnimag37

Czasem trzeba się przebranżowić, by zostać w końcu docenionym.
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 36
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 0 osób
Łącznie na portalu jest
48,464 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 300
Było: 22.09.2022 08:42:31
Napisanych artykułów: 1,094
Dodanych newsów: 10,540
Zdjęć w galerii: 21,477
Tematów na forum: 3,915
Postów na forum: 319,831
Komentarzy do materiałów: 222,478
Rozdanych pochwał: 3,327
Wlepionych ostrzeżeń: 4,167
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 663
uczniów: 4183
Hufflepuff
Punktów: 577
uczniów: 3825
Ravenclaw
Punktów: 590
uczniów: 4488
Slytherin
Punktów: 209
uczniów: 4125

Ankieta
Nareszcie wakacje! Egzaminy końcowe za Tobą, możesz nareszcie porządnie wypocząć. Co robisz latem?

Przygotowuję się do poprawek egzaminów. Po co komu w ogóle ten OPCM, przecież Voldemorta już nie ma...
6% [2 głosy]

Wyleguję się na plaży. Niczego więcej mi nie trzeba, skoro mogę machnąć różdżką i w mgnieniu oka przywołać do siebie piwo kremowe, a woda w morzu jest przyjemnie ciepła.
25% [8 głosów]

Będę przenosić góry! Albo wdrapywać się na nie. No, chyba że na drodze stanie mi jakaś sklątka tylnowybuchowa. Ją trzeba będzie przenieść.
3% [1 głos]

Zostaję w Hogwarcie. Nigdzie nie jest mi tak dobrze jak w zamku, a latem puste korytarze są najbardziej urokliwe.
16% [5 głosów]

Większość czasu spędzam na Pokątnej. Może i pokoje w Dziurawym Kotle nie są w najwyższym standardzie, ale za to Magiczne Dowcipy Weasleyów są pod ręką.
6% [2 głosy]

Spędzam czas na polu namiotowym. Na leśnej polanie urządziliśmy sobie z drużyną boisko do Quidditcha i szykujemy się do zawodów w kolejnym sezonie.
13% [4 głosy]

Nie ma to jak w domu. Nie robię nic konkretnego - czasem gonię gnomy po ogródku, innym razem tylko czytam książki.
31% [10 głosów]

Ogółem głosów: 32
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 12.07.22

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
Gryffindor[P]Natalie Swan ostatnio widziano 31.10.2022 o godzinie 22:23 w Wielka Sala
Gryffindor[P]Natalie Swan ostatnio widziano 30.10.2022 o godzinie 18:22 w Wielka Sala
Gryffindor[P]Natalie Swan ostatnio widziano 07.07.2022 o godzinie 10:43 w Pub pod Trzema Miotłami
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 02.07.2022 o godzinie 23:57 w Hogwart Express
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 30.06.2022 o godzinie 16:10 w V piętro
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 26.06.2022 o godzinie 17:37 w Jezioro
Gra Match Harry Potter - krótka recenzja
Niedawno weszłam w posiadanie (corpus i animus) gry planszowej o tajemniczej nazwie Match: Harry Potter. Od dłuższego czasu obserwować możemy wzmożoną ilość magicznych produktów dostępnych w polskich sklepach - zaczynając właśnie od różne maści gier, kończąc na kolekcjach ubraniowych (tutaj przoduje choćby Sinsay czy House) - dlatego być może przyda się Wam słów kilka recenzujących wyżej wspomnianą grę, co by szybko dokonać wartościowania i ewentualnego wpisania na listę . Będzie krótko i na temat! Czyli to, co leniuszki lubią najbardziej.

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/gra_hp_match.jpg


Na początek garść najistotniejszych informacji:
Nazwa: Match: Harry Potter
Wydawca: Winning Moves (pozdrawiamy!)
Liczba graczy: 2
Czas gry: około 15 minut
Cena: 60-70 zł
Co mówi nam pudełko: Jeżeli lubisz szybkie i emocjonujące gry, to Match jest właśnie dla Ciebie! To doskonała gra, w której liczy się nie tylko logiczne myślenie oraz spryt, ale również szczęście! Top Trumps Match to rozbudowana gra przypomina kółko i krzyżyk oraz statki, gdzie dwóch graczy rywalizuje ze sobą nie widząc nawzajem swoich plansz. Chcesz wygrać? Ułóż MATCH, czyli rząd 5 jednakowych postaci, kombinuj tak, aby pokrzyżować szyki przeciwnikowi!

No to zaczynamy!

Przygotowanie do gry i jej przebieg

W zasadzie nie potrzeba wielkiego planowania. Otwieramy żółte pudełko i naszym oczom ukazuje się pionowa plansza z 25 otworami na kwadratowe kostki. Na każdej ścianie pojedynczej kostki znajduje się 6 różnych postaci z Harry'ego Pottera. Takich postaci jest łącznie 15. Weryfikujemy, czy z jednej i drugiej strony planszy nie ma sytuacji, aby dana postać była dwukrotnie w pionie, poziome lub na ukos. Jeśli tak się dzieje, likwidujemy to niedociągnięcie, a jeśli nie, to możemy zabierać się do gry. Najpierw każdy z graczy losuje po dwie papierowe karty i nie podglądając, jakie postacie się na nich znajdują, odkłada na na specjalnie wyznaczonym miejscu na planszy.

Właściwą rozgrywkę zaczyna najmłodszy gracz (ale duchem? jeśli tak, to to zawsze będę ja), wypychając na stronę przeciwnika kostkę z lewego górnego rogu. I tak już tymi kostkami będziemy przerzucać się do końca. Celem jest ułożenie 5 kostek z podobizną tej samej postaci pionowo, poziomo lub na ukos. Dlatego też gra ta przypomina Kółko i krzyżyk, Statki, a mnie najbardziej grę mojego dzieciństwa - 4 w linii. W trakcie tej wymiany kostek panuje jedna zasada - nie można wypchniętej uprzednio kostki włożyć w miejsce, z którego właśnie została brutalnie wyrzucona.

Kto wygra, pytacie? Zaskoczę Was. Pewnie pomyśleliście, że ta osoba, która jako pierwsza ułożyła 5 postaci w rzędzie? To pół-prawda i pół-fałsz. Otóż gdy gracz umieści po swojej stronie sekwencję postaci i krzyknie Kocham Smierciojadka (a tak naprawdę to według zasad Match), przeciwnik nie jest jeszcze na straconej pozycji. Pyta się bowiem gracza siedzącego na przeciwko, jaką to postać ma w pięciokrotności, a następnie odwraca swoje dwie karty, które wylosował na samym początku gry. Jeżeli ułożona przez przeciwnika postać zgadza się z postacią z karty, wygrywa gracz, który de facto miał przegrać. Los bywa przewrotny!

Wrażenia z gry

Na pudełku od gry napisane jest, że preferowana kategoria wiekowa graczy to... 4+. Trochę się przeraziłam, bo faktycznie mam +, ale 25. Z tego powodu sądziłam, że gra będzie zbyt infantylna i mogłaby posłużyć jedynie dla dużo młodszego rodzeństwa (którego nie mam). Ale to nieprawda. Podczas rozgrywki trzeba trochę pogłówkować, obrać swoją taktykę. Moim przeciwnikiem podczas gry była osoba również 25+ i obie bawiłyśmy się świetnie (dopóki wygrywałam, hehe). Dlatego też z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że gra jest także dla starych koni. Jedynym minusem, choć głównie konstrukcyjnym, było to, że niektóre kostki dość opornie wychodziły ze swoich dziurek i należało wtedy trzymać całą planszę i próbować do skutku, mając nadzieję, że nie wylecą pozostałe kostki.

Podsumowując, gra jest prosta, ładnie wykonana i powinna przypaść do gustu wszystkim potteromaniakom. Pamiętajcie, że szykują się długie jesienne i zimowe wieczory, więc dobrze będzie zaopatrzyć się w coś oprócz gorącej herbaty lub co do tych starszaków - grzanego wina!

Znacie tę grę? A może macie ją na swojej półce? Dajcie znać!

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikamonciakund  dnia 13.10.2019 14:03
Muszę przyznać, że na początku myślałam, że jest to coś w stylu "Zgadnij kim jestem?", tylko potterowa edycja (swoją drogą, to byłoby super). Gra wygląda w sumie fajnie, ciekawy pomysł na wypychanie tych kostek. Reguły wydają się proste, więc jak dla mnie tym bardziej na plus :D

A krzyczenie Kocham Smierciojadka zamiast Match powinno być w oryginalnych zasadach, zupełnie nie rozumiem czemu wydawcy tego tam nie zawarli jezyk
avatar
Prefix użytkownikaulka_black_potter  dnia 13.10.2019 19:19
BWidziałam, że bardzo droga ta gra. Dotknęłam jej sobie w sklepie The Boy Wizard i w sumie ma troche brzydki kolor i nieciekawe wykonanie. Taka chińszczyzna.
avatar
Prefix użytkownikafuerte  dnia 13.10.2019 19:28
Graczem 25+ byłam ja i wygrałam 2:1. Ta kwestia zdecydowanie wymagała wyjaśnienia. Gra jest spoko, również serdecznie polecam. Jest sporo postaci i to nie tylko te "główne". Można sobie np. wybrać, że wypycha się kogoś, kogo się nie lubi i od razu milej się gra.
avatar
Prefix użytkownikaNieoryginalna  dnia 13.10.2019 20:30
Fajnie, że gra trafia w różne przedziały wiekowe i nie jest jednocześnie ani zbyt infantylna dla starszych, ani zbyt trudna dla młodszych graczy. Chętnie zagrałabym ze swoją młodszą siostrą, która zazwyczaj mnie ogrywa w takich rzeczach (mimo sporej różnicy wiekowej), ale może miałabym szansę znając sekretne hasło kończące grę.
avatar
Prefix użytkownikaKatherine_Pierce  dnia 16.10.2019 17:15
Zasady mnie przerażają więc nie może być tak prosto xD chętnie bym pograła, bo brzmi jak niezły ubaw.
Jak widywałam opakowanie tej gry to też byłam przekonana, że to na zasadzie "zgadnij kim jestem" czy coś, a tu takie zaskoczenie (miłe).
Gry raczej nie kupię bo Potterowe przedmioty lubię dostawać xD (urodziny mam w maju, a jakby komuś się spieszyło to na święta też przyjmę xD )
avatar
Prefix użytkownikaCoSieDzieje  dnia 27.10.2019 16:49
Gra niby prosta, a ja po przeczytaniu recenzji jej zupełnie nie rozumiem :D
Nigdy nie byłem jakoś szczególnie zainteresowany potterowymi edycjami gier, tym bardziej, gdy mają tandetnie wyglądają na zdjęciach, więc to, że i tej sobie nie kupię nie powinno być żadnym zaskoczeniem.

Tyle o samej grze - co do artykułu, chcę więcej takich! I pod względem treści i grafiki. No i jakbyś poszukiwała gracza 12+ do testów, to wiesz o kogo dzwonić :D
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Sprzedawca prac domowych
05.12.2022 15:53
rzeczywiście.... :lezki:

Świetny czarodziej
05.12.2022 07:29
Nawet zimowych emotek brak :(

Harrych świąt!
04.12.2022 20:28
Hug

Sprzedawca prac domowych
04.12.2022 11:56
no niestety :( aż żal na to patrzeć, ale większość hpnetowiczów jest już dorosła, więc bądź co bądź czasu też jest mniej

Pan Śmierci
03.12.2022 19:07
Ciągle jestem w szoku, że strona już nie kipi życiem.

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Alette

Avatar

Posiada 59641 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 56965 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 47239 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 44578 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 43981 punktów.

6) Prefix użytkownikamonciakund

Avatar

Posiada 42671 punktów.

7) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 38406 punktów.

8) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 36651 punktów.

9) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 34141 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Avatar

Posiada 33748 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2022 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 1.07