Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Magiczne puzzle HP

Kategoria: Inne
Autor: Smierciojadek

Współpraca z Tactic Games
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Prefix użytkownikaProrok Niecodzienny

Wydanie stworzyli: Nieoryginalna, Klaudia Lind, Anastazja Schubert, Takoizu, CoSieDzieje, Syriusz32.
>> Czytaj Więcej

The House of Gaunt

Kategoria: Recenzje filmów
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Jak wyglądało życie Gauntów? Powstał film, który Wam to pokaże.
>> Czytaj Więcej

HPnet istnieje naprawdę

Kategoria: HPnet
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

W sierpniu HPnetowicze mieli okazję spotkać się w Krakowie. Jak było?
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Syriusz32

Wydanie stworzyli: Klaudia Lind, louise60, Zireael, Aneta02, Anastazja Schubert, Lilyatte, Syrius...
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Prefix użytkownikaProrok Niecodzienny

Wydanie stworzyli: Klaudia Lind, Hanix082, Sam Quest, louise60, PaulaSmith, CoSieDzieje, Syriusz32.
>> Czytaj Więcej

Historia pod skórą z...

Kategoria: Wywiady
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Każdy tatuaż niesie ze sobą jakąś historię. Jakie niosą te fanowskie, związane z młodym czarodzie...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

[NZ]Nieoczekiwana p...

Tytuł: Nieoczekiwana pomoc
Seria: Dziki pyłek
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Dalsze losy bohaterów podążających śladem Tengela Złego...
>> Czytaj Więcej

Dziękuję.

Tytuł: Dziękuję.
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaNquus

Lupin szczerze w biegu
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział siódmy

Tytuł: Rozdział siódmy
Seria: Magiczna chwila
Gatunek: Romans
Autor: Prefix użytkownikaPaulaSmith

Gdy zdarza się to, co wydarzyć się musi.
>> Czytaj Więcej

Giętka pamięć

Tytuł: Giętka pamięć
Gatunek: Drabble
Autor: Prefix użytkownikaAnimag37

Czasem trzeba się przebranżowić, by zostać w końcu docenionym.
>> Czytaj Więcej

Nie przejdziesz

Tytuł: Nie przejdziesz
Gatunek: Drabble
Autor: Prefix użytkownikaAnimag37

W dziwnych przyszło nam żyć czasach, dziwnych!
>> Czytaj Więcej

[NZ]Nulla domus, nu...

Tytuł: Nulla domus, nulla praeterita
Seria: Vita Floris
Gatunek: Pierwsze Fan Fiction
Autor: Prefix użytkownikaClaraOswinOswald

Lily Potter wróciła do życia niecałe cztery godziny wcześniej, zdążyła już jednak zasiać niepokój...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Tajne przejście...

Tytuł: Tajne przejście, Neville i Runy
Seria: Dziki pyłek
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Kto wyruszy do walki z Tengelem Złym?
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 36
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 0 osób
Łącznie na portalu jest
48,255 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 297
Było: 23.06.2022 08:58:57
Napisanych artykułów: 1,094
Dodanych newsów: 10,530
Zdjęć w galerii: 21,477
Tematów na forum: 3,912
Postów na forum: 319,781
Komentarzy do materiałów: 222,438
Rozdanych pochwał: 3,327
Wlepionych ostrzeżeń: 4,167
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 513
uczniów: 4142
Hufflepuff
Punktów: 505
uczniów: 3820
Ravenclaw
Punktów: 415
uczniów: 4480
Slytherin
Punktów: 170
uczniów: 4115

Ankieta
Uczniowie Hogwartu wysyłają listy ze świątecznymi życzeniami. A Ty o co poprosisz?

Nowa miotła to jest to! Dla kibiców zgromadzonych na trybunach boiska do Quidditcha będę tylko migającą smugą.
24% [12 głosy]

Na Merlina, jest tyle możliwości! Żywot sławnych Czarodziejów, Tajemnice Transmutacji albo jakaś wspaniała encyklopedia magii. Książka, a lepiej wielka księga to najlepszy prezent.
27% [14 głosy]

Wykradanie kolczastych roślin z cieplarni i podkładanie na krzesła nieświadomych kolegów i belfrów jest już nudne. Gadżet z Magicznych Dowcipów Weasleyów na pewno pobudzi moją kreatywność.
8% [4 głosy]

Miałem poprosić o... Zapomniałem. A miałem już nie zapominać. Co to mogło być?
2% [1 głos]

Chcę ciepły sweter i torbę pierniczków! Nic tak nie rozbudza świątecznej atmosfery i rodzinnych wspomnień.
22% [11 głosów]

Nie wiem dlaczego, ale chyba nikt nie mnie nie lubi. Fajnie by mieć szczura, kota, ropuchę albo sowę. Mógłbym się z nimi zakolegować.
10% [5 głosów]

Chcę nową szatę. Na święta wyjeżdżam do domu, zrzucę ten głupi mundurek i zostanę królową balu.
8% [4 głosy]

Ogółem głosów: 51
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 22.12.21

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 02.07.2022 o godzinie 23:57 w Hogwart Express
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 30.06.2022 o godzinie 16:10 w V piętro
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 26.06.2022 o godzinie 17:37 w Jezioro
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 15.05.2022 o godzinie 14:08 w Klasa Historii Magii
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 15.04.2022 o godzinie 10:29 w Wielka Sala
Gryffindor[P]Natalie Swan ostatnio widziano 26.03.2022 o godzinie 15:33 w Klasa Eliksirów
Back to Black, czyli Test wiedzy o Syriuszu
http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/quizosyriuszu1.jpg



1. W której książce Syriusz Black jest wspomniany po raz pierwszy?

a. Harry Potter i Czara Ognia
b. Harry Potter i Kamień Filozoficzny
c. Harry Potter i Komnata Tajemnic
d. Harry Potter i Więzień Azkabanu

http://funkyimg.com/i/2MV8S.jpg


2. Ile lat Syriusz spędził w Azkabanie?

a. 12
b. 11
c. 10
d. 13

3. W książce Harry Potter i Więzień Azkabanu, kto wymusza na Harrym obietnice, że nie będzie szukał Syriusza Blacka?

a. Arthur Weasley
b. Molly Weasley
c. Profesor McGonagall
d. Korneliusz Knot

4. Czemu Syriusz został usunięty z tapety w swoim rodzinnym domu?

a. Bo zaprzyjaźnił się z charłakiem
b. Bo został aresztowany
c. Bo uciekł
d. Został przydzielony do Gryffindoru

5. Jakie stworzenie zostało nazwane przez Syriusza, najinteligentniejszym ze swojego gatunku?


a. Świstoświnka
b. Zgredek
c. Hardodziób
d. Krzywołap

6. W którym roku aresztowano Syriusza?

a. 1980
b. 1981
c. 1982
d. 1983

7. Jak miała na imię matka Syriusza?

a. Wilhelmina
b. Morgana
c. Morwenna
d. Walburga

8. Jakie stworzenie przywiódł na myśl Harry'emu Syriusz podczas ich pierwszego spotkania?

a. Inferius
b. Wampir
c. Wilkołak
d. Dementor

9. Oprócz pseudonimu Łapa, jak inaczej nazywano Syriusza?

a. Szelma
b. Wędrowiec
c. Maszkara
d. Wąchacz

10. O kim mówił Syriusz, kiedy użył tych słów: "Jeśli chcesz poznać człowieka, zobacz jak traktuje swoich służących"?

a. Albus Dmbledore
b. Lucjusz Malfoy
c. Barty Crouch Senior
d. Korneliusz Knot

11. Zgodnie z opinią zamieszczoną w Żonglerze, Syriusz to tak naprawdę:

a. Stanley Pringle
b. Strugis Podmore
c. Stubby Boardman
d. Stanford Burble

12. Na którym roku Syriusz stał się animagiem?

a. siódmym
b. szóstym
c. czwartym
d. piątym

13. Kto opisywał Syriusza tymi słowami: "Nędzna kreatura, która złamała serce swojej matce"?

a. Snape
b. Stworek
c. Bellatrix
d. Peter Pettigrew

14. W którym rozdziale Więźnia Azkabanu, dowiadujemy się, że Syriusz "ściga" Harry'ego?

a. Błędy Rycerz (rozdział trzeci)
b. Dziurawy Kocioł (rozdział czwarty)
c. Szpony i fusy (rozdział szósty)
d. Demetor (rozdział piąty)

i.imgur.com/m5t6xwa.jpg


15. Jak nazywał się brat Syriusza?
a. Rames Arcadia Black
b. Romulus Armitage Black
c. Reginald Artemis Black
d. Regulus Arcturus Black

16. Kiedy nie używał sowy, za pomocą czego Syriusz wysyłał listy?

a. Mugolską pocztą
b. Egzotycznymi ptakami
c. Hardodziobem
d. Gołębiem pocztowym

17. Kiedy pokrewieństwo łączyło Syriusza i Draco Malfoya?

a. Pierwszy kuzyn
b. Pierwszy kuzyn (wydziedziczony)
c. Drugi kuzyn
d. Drugi kuzyn (wydziedziczony)

18. Kto pierwszy podejrzewał, że Błyskawica została wysłana przez Syriusza Blacka?

a. Hermiona Granger
b. Oliver Wood
c. Profesor McGonagall
d. Ron Weasley

i.imgur.com/XYCGcLc.jpg


19. Kto pierwszy powiedział Haryy'emu, że dementorzy dostali pozwolenie na złożenie pocałunku Syriuszowi?

a. Albus Dumbledore
b. Severus Snape
c. Remus Lupin
d. Hermiona Granger

20. Podczas rozmowy w kominku, w Pokoju Wspólnym Gryfonów, kto według Syriusza jest Śmierciożercą?

a. Barty crouch Jr.
b. Lucjusz Malfoy
c. Igor Karkaroff
d. Severus Snape

21. Kto na peronie 9 i 3/4 gratuluje Harry'emu fajnego psa?


a. Lee Jordan
b. Parvati Patil
c. Dean Thomas
d. Seamus Finnigan

22. Wybierz wszystkie pasujące odpowiedzi:
Kto przebywał w Azkabanie w tym samym czasie co Syriusz?


a. Pani Crouch
b. Rubeus Hagrid
c. Antonin Dolohov
d. Marvolo Gaunt
e. Rodolphus Lastrange
f. Percival Dumbledore

23. Jak nazywał się wujek, który zostawił Syriuszowi złoto?

a. Pollox
b. Alphard
c. Cygnus
d. Arcturus

24. Kiedy dowodził dochodzeniem w sprawie Syriusza, Kingsley Shacklebolt, twierdził, że Black ukrywa się...

a. W Indiach
b. W Chinach
c. W Tybecie
d. W Nepalu

25. Co dał Syriusz Harry'emy, jako znak, że życzy mu powodzenia w trzecim zadaniu Turnieju Trójmagicznego?

a. Czekoladową żabę z wydrapaną literą S z tyłu
b. Pióro hipogryfa
c. Odciśniętą łapę na kartce papieru
d. Kość kurczaka z czarną wstążką

26. Jaki numer miała skrytka bankowa Syriusza?

a. 712
b. 713
c. 711
d. 714

i.imgur.com/sT5BPJ3.jpg


27. Jaką teorię miała Hanna Abbott na temat sposobu, w jaki Syriusz znalazł się w Zamku?

a. Pomógł mu Irytek
b. Wleciał na skrzydlatym koniu
c. Znał tajemne przejście w Hogsmade
d. Przemieniał się w kwitnące krzewy

i.imgur.com/Ldfwx2T.jpg


28. Która z praciotek Syriusza rozpoczęła tradycję obcinania głów skrzatom domowym?

a. Violetta
b. Elladora
c. Ursula
d. Cedrella

29. Jakie były ostatnie słowa Syriusza wypowiedziane w książce Zakon Feniksa?

a. Harry bierz przepowiednie, łap Neville'a i uciekaj!
b. Dobra robota James!
c. No, dalej, postaraj się, przecież potrafisz!
d. Odejdź od mojego chrześniaka!

Odpowiedzi :: Pokaż
1. b
2. a
3. a
4. c
5. d
6. c
7. d
8. b
9. d
10. c
11. c
12. d
13. b
14. b
15. d
16. b
17. b
18. a
19. c
20. c
21. a
22. a, b, c, e
23. b
24. c
25. c
26. c
27. d
28. b
29. c


Źródło: Pottermore

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikaPaulaSmith  dnia 07.11.2018 22:29
Ja zrobiłam quiz na pottermore no i przyznam się, że mogłoby być lepiej :D Ale może dlatego, że mogłam się bardziej skupić, a po angielsku było mi torszku trudniej :D

Mój wynik to 21/29 ;)

Co do tłumaczenia to super wyszło! Fajnie Liv, że Ci się chciało, bo nie każdy zrobi go po angielsku! Świetna robota! Love
avatar
Prefix użytkownikaNieoryginalna  dnia 09.11.2018 20:01
Chyba czas sobie odświeżyć serię, bo ledwo odpowiadam już nawet na szybkie shoutboxowie pytania Pauli, tu straciłam z 10 punktów ponad, a wydawało mi się, że będzie łatwo ;p Podoba mi się ten quiz, tym razem Pottermore się postarało, niektóre pytania były naprawdę podchwytliwe.

Dzięki za tłumaczenie!
avatar
Prefix użytkownikaAneta02  dnia 11.11.2018 18:05
Naprawdę dobra robota, tłumaczenie perfekcyjne ;) Ciekawie było sprawdzić swoje umiejętności dotyczące Syriusz Blacka, ale... chyba czas najwyższy odświeżyć wszystkie książki po kolei, bo wysypała się aż na 9 pytaniach! A Black był moją ulubioną postacią i wiedziałam o nim bardzo dużo. Niestety, jak widać, sporo informacji wyleciało z głowy ;)
avatar
Prefix użytkownikaZuzuvamp  dnia 20.03.2019 17:21
Myślałam, że uda mi się odpowiedzieć prawidłowo na wszystkie pytania bo jestem straszną fanką Syriusza ale trochę się przeliczyłam. 22/29 to chyba dobry wynik lecz czuję niedosyt tak jakbym za mało się postarała
avatar
Prefix użytkownikaLegere_Libris  dnia 18.05.2020 20:07
Quiz sam w sobie bardzo fajny, a te tłumaczenie - perfekcyjne. Muszę przeczytać całą serię od nowa, aby odświeżyć informacje. Mam 20/29 ;) Nie powiem, że wynik mnie nie zadowala, bo tak nie jest... ale mogło być lepiej.
avatar
Prefix użytkownikaRachel Otterly  dnia 01.07.2020 15:54
Ja wykonałam na Pottermore normalnie, po angielsku. 28/29. Szacun za tłumaczenie dla autora. Dzięki, dzięki, dzięki!
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Sprzedawca prac domowych
01.07.2022 16:14
cześć diabełki :3

Potęga Krwistego Steka!
01.07.2022 14:53
też dopiero przedwczoraj skończyłem sesję xD

halo, regulamin
29.06.2022 17:08
No, jak na razie najdłuższa sesja mojego życia.

A pogoda za oknem nie motywowała do nauki. Szczególnie jak laptop parzył w kolana xD

Pracownik departamentu
29.06.2022 13:51
monciak, gratuluję! To widzę, że bardzo długo miałaś egzaminy, skoro praktycznie do końca czerwca.

A ja wciąż siedzę i siedzę na tą mgr. Będę jęczeć, bo mi się strasznie nie chce tego pisać.

halo, regulamin
29.06.2022 13:06
Koniec sesji, nareszcie kibic

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Alette

Avatar

Posiada 59641 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 56913 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 47239 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 44578 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 43981 punktów.

6) Prefix użytkownikamonciakund

Avatar

Posiada 42668 punktów.

7) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 38406 punktów.

8) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 36651 punktów.

9) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 34141 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Avatar

Posiada 33495 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2022 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 1.02